Playing, Having FunPlaying, Having Fun

When have I been happy? Kari Kotiranta's blog writing in Finnish

Näinä ankeina aikoina kannattaa myös muistaa se, mikä tekee ihmisen onnelliseksi.

Keskeisiä onnellisuuden kokemusten lähteitä ovat arjen onnistumiset, lapset ja perhe sekä ystävät ja sosiaaliset suhteet. Vanhemmalla iällä tärkeäksi elementiksi nousee terveys. 

Nämä kaikki ovat asioita, jotka voisivat olla tai ovat uuden hallituksen strategisessa ohjelmassa. Ongelmana kuten aina on ylhäältä päin tuotettujen toimenpiteiden ja arjen toteutumisen ristiriita. Toisaalta ihmisillä on perustavaa laatua olevia onnen lähteitä, joihin hallituspolitiikallakaan ei voi vaikuttaa.

Pidin alkukeväästä 2015 luennon aiheesta: ’Miten oppia onnelliseksi?’ Tarkastelun lähtökohtana oli ajatus – onnellisuus on sitä, miltä se tuntuu. Luento oli osa kansainvälistä Grundtvig-oppimiskumppanuushanketta ’Learning to be Happy’. Hankkeen loppukokous on Sastamalassa 16.-17.6.2015 mukana on osallistuja useista Euroopan maista ja Turkista.

Luento oli Vähähaaran kotiseututalolla Sastamalassa, osallistujat näyttivät olevan hieman alle 60 vuotta ja suurin osa naisia – ainoastaan muutama nuorempi ihminen oli paikalla. Luennon aikana pyysin osallistujia miettimään kysymystä ’Milloin olen ollut onnellinen?’ ja kirjoittamaan vastauksen paperille. Vastausten perusteella onnellisuuden kokemukset olivat yhteydessä: arkeen, lapsiin ja perheeseen, ystäviin, terveyteen ja työhön. Seuraavassa 19 luennolla olijan vastaukset luokiteltuina.

Arki

Luin juuri kirjoituksen Suomen nälänhädästä. Viimeinen onnellisuuden ajatus. Ei ole ollut koskaan nälkä, on saanut elää Suomessa hyvän ajan.

Kun onnistuu päivän työssä. Nukkuu hyvin.

Heinät katon alle ennen kaatosadetta – tunsin työn iloa. Kun ei illalla tarvinnut lähteä mihinkään.

50 vuotta sitten pääsin omaan pirttiin asumaan.

Lapset ja perhe

Olin onnellinen, kun sain hyvän vaimon ja perheen.

Lasten syntymät. Tavallinen arki perheen kanssa.

Kun on juuri synnyttänyt. Naiset tietävät, mitä kaikkea siihen voi sisältyä. Sitten kun saa terveen vastasyntyneen rinnoilleen – siinä on onni.

Lasten syntymä.

Lasten syntymät.

Lapsien syntyminen.

Lapsen syntymä noin kolme viikkoa sitten.

Lapset.

Kuulin, että nuorin lapsistani oli kirjoittanut matematiikan yo-tehtävät hyvin – pääsee monien vaiheiden jälkeen ylioppilaaksi – itkin ilosta.

Lapsi kertoo jotain mukavaa tai joku vieraskin ihminen jakaa iloisen hymyn!

Ystävät

Tapasin nuoruuden aikaisen hyvän ystävän pitkän ajan jälkeen ja tuntui kuin vuosia ei olisi ollut lainkaan välissä. Kuulee ystävistä.

Terveys

Koen siitä onnea, kun minulla on hyvä ja kiltti omahoitaja.

Tietoisuus siitä, että vaikea sairaus on ohi. Terveys teki suunnattoman onnelliseksi.

Oma parantuminen.

Sairauksista tervehtyminen.

Työ

Olen saanut olla terveenä ja tehdä ruumiillista työtä.

Työpaikka.

Eläkeikä.

Mukavat työtoverit.

Tulla nähdyksi.